Naar een data-only abonnement (geen telefoonkosten meer)

U gebruikt uw smartphone vandaag wellicht vooral om het internet te raadplegen, uw e-mail te checken of zelfs specifieke apps te gebruiken. Bellen is allang niet meer de hoofdfunctionaliteit. U sms’t wellicht nog, maar Whatapp en Snapshat liggen op de loer. U belt zelfs al een tijdje met Skype en andere VoIP-apps staan ook klaar om het telefoneren gemakkelijker te maken.

En toch wordt uw gsmabonnement nog steeds voorgesteld met het aantal belminuten, het aantal smssen en de hoeveelheid data die u per maand mag downloaden. Wordt dit niet stilaan een anachronisme?

De algemene trend is dat we steeds meer via een dataverbinding communiceren en steeds minder via klassieke telefonie. Op termijn evolueren we allemaal richting van data-only abonnementen. Wat dit vandaag nog in de weg zit is bereikbaarheid en communicatiekwaliteit.

Algemeen gebruik

We hebben allemaal een persoonlijk telefoonnummer en zijn dus met zekerheid op deze manier te bereiken. De penetratie van Skype of andere bel-apps staat hier nog lang zo ver niet. Daarenboven veranderen die identificatiegegevens ook vaker dan je van telefoonnummer verandert. We zijn dus nog niet zo vlot bereikbaar via data-verbindingen alle internet-alternatieven ten spijt.

Communicatiekwaliteit

Praten via het internet blijft behelpen, zelfs met de snelste internetverbindingen. Het internetprotocol is nu eenmaal niet gemaakt voor real-time communicatie (zie ook ons artikel over VoIP). De architectuur van de internetcommunicatie is erop gericht garanties te geven dat data altijd zijn doel bereikt, maar niet wanneer en in welke volgorde die data u bereikt. Voor het ontvangen van een e-mail kan dat geen kwaad. U leest immers toch maar het bericht als alle woorden zijn toegekomen. Het maakt niet uit wat nu eerst binnen kwam. Bij een gesprek is echter van groot belang dat uw eerst uitgesproken woorden ook eerst gehoord worden. Voice over IP (VoIP) lost dit met technische hoogstandjes zo goed mogelijk op, maar wie VoIP gebruikt, weet dat verbindingen soms niet stabiel zijn en gesprekken verhakkeld of zelfs onderbroken geraken. Uw smartphone, tablet of computer moet immers heel hard rekenen om alle fouten die in de communicatie voorkomen, recht te trekken. Soms lukt het niet. Nog snellere processoren zullen zeker helpen, maar het zal behelpen blijven.

Op termijn zullen we dus allemaal via data-stromen communiceren, maar de komende jaren zal een klassieke voice-lijn nog steeds zijn bestaansrecht hebben.