Internet-of-Things, voor u?

Meer en meer hoor en je lees je, vaak in de technische katernen, over het Internet-of-Things (IoT), oftewel het fenomeen dat toestellen steeds meer verbonden zijn met het internet. Ooit was de koelkast, die bijhield hoeveel melk je nog op voorraad had, daar het grote voorbeeld van in het Huis van de Toekomst (Living Tomorrow) in Vilvoorde. Die koelkast bestaat al even, maar de toepassing ervan laat nog even op zich wachten. Je fles melk moet immers gecodeerd zijn bij de melkleverancier, zeg maar Campina, en bij de distribiteur, zeg maar Colruyt en dan moet er nog een systeem zijn dat ervoor zorgt dat de postbode jouw fles melk van de Colruyt naar je koelkast brengt. Het kan, maar we gebruiken het nog niet echt.

Een tweede gekend voorbeeld is dat van de auto die via het internet aan de concessiehouder laat weten of er iets mis is, nog voor de chauffeur het euvel heeft opgemerkt. De topmodellen van zowat alle merken zijn ondertussen uitgerust met dergelijk systeem. Ook deze toepassing is er nog niet voor het brede publiek.

Ongeduldig trappelend zijn alle bio- en andere sensoren. Sensoren die onze stappen tellen, onze temperatuur meten,  onze bloeddruk bijhouden en dergelijke meer. Vlaanderen staat aan de top van het onderzoek naar deze sensoren via haar onderzoeksinstelling IMEC. Daar waar we aanvankelijk vaak aan logistieke toepassingen (de koelkast) dachten bij internet-verbonden toestellen, is gezondheidszorg het segment waar meeste ontwikkeling in gebeurd. De zoektocht naar een betaalbare gezondheidszorg en de kans op grote verdienmogelijkheden bij alle industriële spelers in de gezondheidszorg zijn hier de triggers. Het Internet-of-things komt zeker en met rasse schreden op ons af.

Moet u er nu reeds mee bezig zijn? Misschien zijn de toepassing voor uw sector nog niet beschikbaar maar het fenomeen verdient zeker de aandacht. Bij de jaarlijkse beschouwing van uw bedrijfsactiviteiten, laat uw fantasie eens gaan over welke meerwaarde IoT voor u kan hebben. Denk hierbij niet alleen aan toestellen die verbonden worden, maar ook en vooral aan de data die gegenereerd wordt door deze verbindingen. Het zal u nieuwe inzichten in uw markt, uw klanten, uw medewerkers, uw dienstverlening opleveren. Inzichten waar vaak de winsten van morgen in verborgen zitten (Enkele artikels op het internet kunnen u misschien inspireren: Unlocking the potential of the Internet of Things).

Wilt u van gedachten wisselen over dit thema, aarzel niet ons te contacteren. We maken graag tijd voor een vrijblijvend overleg.