Smartphone of DECT-smart?

De smartphone geraakt steeds meer ingeburgerd, ook bij onze klanten op de werkvloer. En hoewel de meest populaire merken minstens jaarlijks een nieuw duur topmodel voorstellen, worden de meer democratische toestellen ook steeds krachtiger. Vorige week nog lanceerde Xiaomi zijn Mi5, een toestel dat zich kan meten met de vlaggeschepen van Samsung, Apple, Huwaei, HTC en dergelijke.

Een krachtige smartphone is gsm, agenda, e-mail- en andere client en zelfs bron van incidentele google-vragen. Met de komst van VoIP (Voice over IP, over het internet dus) krijgen we ook steeds meer de vraag om de smartphone in te zetten als draagbaar telefoontoestel op kantoor, zoals vroeger de “DECT looptelefoons” die mobiele medewerkers binnen de kantoormuren gebruikten (en vaak nog steeds gebruiken). Zo zijn medewerkers intern bereikbaar via hun intern nummer en moet geen gebruik gemaakt worden van het toch duurdere GSM-netwerk. De vraag op zich lijkt overbodig. Een smartphone is immers in de eerste plaats een “phone”, een mobiele telefoon. Een App-je installeren (zie ons artikel over uMobility) op je mobieltje en je hebt een virtuele DECT-looptelefoon. De werkelijkheid is echter niet alleen positief. Nuance bij de voordelen van de smartphone is aangewezen.

Gebruiksgemak

Mobiele telefoons zijn anders gebouwd dan smartphones. Ze zien er een beetje uit als de eerste generaties GSM’s. Het is zelfs andersom. De vorm van de eerste mobieltjes was afgeleid van de draadloze (DECT) telefoon.  In tegenstelling tot de GSM, is de vorm van de draadloze kantoortelefoon amper veranderd. De reden hiervoor is voor de hand liggend: er is weinig functionele nood aan een groot plat aanraakscherm en die oude vorm is zeer ergonomisch. DECT-telefoons liggen beter in de hand en beter aan het oor. Een pak modellen zijn trouwens aangepast aan de werkomstandigheden zodat ze waterdicht zijn, of grote toetsen hebben voor wie met handschoenen werkt.

Goedkoper

DECT-telefoons zijn in principe goedkoper dan smartphones, hoewel er ook wel prijzige DECT-modellen bestaan, zeker daar waar speciale omstandigheden gelden (bv. explosie-gevoelige ruimtes waar geen normale elektronica mag gebruikt worden). Het prijsverschil wordt vooral duidelijk als je meerdere DECT’s gebruikt. De investering in het interne DECT-netwerk wordt immers gedeeld door alle DECT-gebruikers. De gesprekskosten zijn gratis als je intern belt, daar je via het interne kantoortelefonienetwerk met elkaar telefoneert. En bel je naar buiten, dan gebruik je de telefoonlijnen van je organisatie, die nog steeds goedkoper zijn dan het GSM-netwerk.

Batterij-levensduur

Een uit de kluiten gewassen smartphone houdt het bij intensief gebruik één à twee dagen vol. Schakel je het toestel in als vervanger voor je DECT-telefoon op kantoor, dan vertelt onze ervaring dat de autonomie van je smartphone daalt tot de helft. Uit eigen ervaring stel ik vast, dat ik amper de dag rond kom zonder bijladen. Ik gebruik dagelijks de uMobility APP op mijn smartphone om voor u bereikbaar te zijn en ben zeer tevreden over de mogelijkheden. Ik weet echter dat ik bij de keuze voor mijn volgende smartphone wel meer aandacht zal hebben voor de batterij.

WiFi-dekking

Wie met een smartphone-APP telefoneert via het intern telefonienetwerk, die belt via het internet WiFi-netwerk. WiFi-netwerken hebben geen goede reputatie als het om stabiliteit en bereikbaarheid gaat. Hoe vaak moet je opnieuw aanloggen, of je laptop wat verplaatsen om net dat bereik te halen dat je nodig hebt. Bij telefonie valt dit probleem nog meer op. Immers, als je mail wat trager binnenloopt of even onderbreekt, dan is dit veel minder storend dan de woorden en zinnen die wegvallen als je in gesprek bent. Opnieuw spreken we uit eigen ervaring als we meegeven dat een goede afdekking van uw WiFi-signalen van cruciaal belang is voor een praktisch gebruik van uw smartphone als interne telefoon. Bekijk ons WiFi-aanbod voor KMO en zelfstandigen. Het spreekt voor zich dat wij extra aandacht besteden aan het afstemmen van WiFi op telefonie.

Klank en beeld

Om af te sluiten toch een punt van grote meerwaarde bij de smartphone. Zowat alle smartphones hebben een camera aan boord. In de telefoniewereld wil dit zeggen dat je beschikt over de mogelijkheid om met video te communiceren. En al is dit minder essentieel voor een gewoon telefoongesprek, het wordt des te relevanter, als je smartphone, via een app, op je telefooncentrale en dus ook op je deurtelefoon (parlofoon) is aangesloten. Heeft die deurtelefoon video, dan zie je meteen wie er aanbelt, zelfs als je buitenshuis bent. Een meerwaarde die in tijden van koerierdiensten, niet te onderschatten is.

De nieuwe DECT-telefoon is smart

Wat stellen we ondertussen vast bij de constructeurs van professionele telefonie? NEC lanceert twee modellen die de voordelen van de smartphone combineren met de robustheid van de DECT-telefoon. Er is de NEC G966, een hybride Andriod toestel dat DECT en WiFi combineert en er is ook het langverwachte bureatoestel de UT880, een telefoontoestel dat een Adroid 7″ tablet combineert met alle ergonomie van een vast telefoontoestel.

Kortom, als u overweegt uw smartphone als dagelijkse kantoortelefoon in te zetten, “bezin voor ge begint”. Breng uw volledige telecommunicatie-proces in kaart en bepaal welke infrastructuur voor u optimaal is. Doorgaans is een mix tussen traditionele toestellen, smartphones en gehele nieuwe hybride oplosssingen, het antwoord op effeciëntie en effectiviteit. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend overleg.