TA-Pas bouwt zingende vuilnisbakken

De gemeentelijke basisschool De Bosrank uit Zingem wou iets doen aan een afvalprobleem op de speelplaats. Een probleem waar de  school zich over boog waren de vuile afvalhoeken op de speelplaats. Verspreid over de school staan verschillende plastic afvalcontainers waarin de kinderen hun afval gesorteerd kunnen weggooien. Zoals dat ook vaak in openbare ruimtes gebeurt, ligt er vaak afval naast of achter die vuilnisbakken met een smeerboel tot gevolg.

De school bedacht een interactief vuilnisbakkeneiland. Telkens een kind een papiertje, flesje of klokhuis weggooit in het eiland, begint het eiland even muziek te spelen als beloning.

TA-Pas werd gevraagd het idee om te zetten in werkelijkheid. Ta-Pas ontwierp het meubel en recycleerde onderdelen van computers en telefooncentrale om uiteindelijk een zingend eiland te maken. Ook het meubel werd in de ateliers van TA-Pas gemaakt. De vormgeving van het meubel moest mooi en functioneel zijn. De naam Henri Van de Velde, vormgever, architect en apostel van het functionalisme, kwam als bron van inspiratie voor de vorm naar boven. Als behuizing voor de elektronica werd een replica van Van de Velde’s Boekentoren (UGent) gemaakt. De beschildering in de primaire kleuren met verf, gratis aangeboden door de Paintfactory, zijn geïnspireerd op Van de Velde’s tijdgenoten Rietveld en Mondriaan.
Het eiland kreeg dan ook de roepnaam HENRIET.

De stappen van de realisatie en het resultaat ziet u hiernaast.

 

Bij de gemeentelijke basisschool GBZ de bosrank in Zingem hebben ze een muzikale oplossing gevonden om het vuilnis op de speelplaats tegen te gaan. Je wordt er instant happy van!

Geplaatst door Radio 2 Oost-Vlaanderen op woensdag 6 september 2017